زلزلهای که اتفاق میافتد
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ زلزلهای که اتفاق میافتد.
روزی نیست که زمین آن را بدون زلزله یا همان زمین لرزه بگذراند و تقریباً میتوان گفت در کرهای زندگی میکنیم که دائما در حال لرزش است. این مطلب نشان میدهد که چقدر مسئله زلزله به ما نزدیک است و حتی از آنچه فکر میکنیم، نزدیکتر. بلایی طبیعی که اگر در قدرتهای بالا حادث شود تقریباً همه چیز را با خاک یکسان میکند. بلایی که تقریبا غیرقابل پیشبینی است و مهلت ناچیزی را برای فرار از خود میدهد.
این مهم باعث شد تا سراغ ابوذر میرزاخانی از اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود برویم و با توجه به گرایش دکتری وی یعنی زلزله بیشتر با این مقوله آشنا شویم.
میرزاخانی در پاسخ به این پرسش که چه مکانهایی از ایران بیشتر در معرض خطر زلزله است؟ بیان کرد: تقریباً همه مراکز جمعیتی ایران همواره در معرض رخداد زمین لرزههای شدید و مخرب قراردارد و اگر چنانچه دوره بازگشت زلزلههای منطقه را در نظر بگیریم این اتفاق میتواند نزدیکتر از آنچه فکر میکنیم، باشد.
وی نقش دولتها و مردم در کاهش آسیبهای ناشی از خطر زلزله را مهم دانست و گفت: طبیعتاً دولت و مردم هر کدام میتوانند نقش مهمی را در راستای کاهش آسیب و پیشگیری از یک فاجعه ملی ایفا کنند. در مورد مردم دو دسته مخاطب این بحث هستند، ابتدا دستاندرکاران ساخت و ساز، خرید و فروش و تولید مصالح ساختمانی و دیگری، مصرف کنندگان و استفاده کنندگان از ساختمانها. اینجا به طور مختصر در مورد وظیفه دسته دوم یا به عبارتی در مورد توان مردم در دفع این خطر سخن میگوییم.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود اضافه کرد: در حوزه اقتصاد تجربه شده است که مشتری میتواند تعیین کننده و تغییردهنده ساختار سیستم باشد. در واقع اگر مردم دیدگاه درستی در خرید و یا ساخت و اجاره کردن کالایی به نام ساختمان داشته باشند و عزم درستی در جامعه دیده شود، در این صورت اتفاقهای مهمی خواهد افتاد. ابتدا اختلاف قیمت بین ساخت و ساز و مصالح استاندارد با ساخت و ساز ناقص و ظاهرساز ایجاد میشود و سپس رقابت در ساخت و ساز صحیح ایجاد و جدی خواهد شد.
میرزاخانی با بیان اینکه ساخت و ساز صحیح نیز تولیدکننده مصالح استاندارد ایجاد میکند و پیمانکار سالمساز به دنبال ناظر و محاسب قویتر خواهد بود، اظهار کرد: این مجموعه راست و درست، کارشناس خوبی برای معرفی و واسطهگری بین مشتری و سازنده هم میخواهد که مشاور املاک تخصصی را خواهد ساخت و این زنجیره که همگی در پیشگیری و یا خدای نکرده افتادن در دام آن واقعه لرزاننده و زیر و زبرکننده، مشارکت دارند به دست مردم که در حلقه آخر ماجرا قرار میگیرند، جنبانیده میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که چه چیز میتواند ملاک مردم در خرید ملک به لحاظ سازهای باشد؟ بیان کرد: آنچه که میتواند در این عرصه تغییر اساسی ایجاد کند و در همه شهرها و روستاهای ما خطرپذیری لرزهای را کاهش دهد، فرهنگ درست خرید و اجاره کردن ساختمانها توسط مردم است. در این راستا نباید نمای بناها و گچبری فضاهای ساختمانی، معیار اصلی انتخاب مردم باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه با گرایش دکتری زلزله گفت: نکته جالب توجه این است که اگر همت جمعی داشته باشیم و یک گام فراتر برویم، علاوه بر انتخاب بر پایه ایمنی برای محل سکونت که به آن پرداختیم و دیدیم چه تغییر شگفتی را میتواند در همه ارکان مرتبط با ایمنی ساخت و ساز ایجاد کند در انتخاب مکانهای ورزشی و واحدهای خدماتی مانند مغازهها و فروشگاهها و … هم باید انتخاب تغییر دهندهای داشته باشیم تا منشأ تحول و اصلاح شود.
میرزاخانی توضیح داد: تصور کنید که باشگاه ورزشی محله که نوساز و مقاوم است مورد استقبال و باشگاه دیگری که قدیمی و غیراصولی ساخته شده بهرغم زیباسازی ظاهری مشتری نداشته باشد. یا مؤسس و سرمایهگذار یک سوپرمارکت کوچک یا بزرگ برای اجاره فضای کار بهدنبال محلی میگردد که آسیبپذیری لرزهای کمتری داشته و خریداران بیشتری به آن اقبال نشان دهند. در این صورت فرهنگ صحیح خرید و فروش و رهن و اجاره و به تبع آن حفظ جان و سلامتی مردم را خواهیم داشت.
گفتوگو از: سیدامیررضا حسینینژاد https://ana.press/003Ms7